wibiya widget

9 Eylül 2009 Çarşamba

Bugün 9 Eylül...

26 Ağustos 1922'de başlatılan Büyük Taarruz sonucunda Yunan ordusunu dağıtan Türk ordusu, peşine düştüğü Yunanlıları kovalayarak 9 Eylül 1922 sabahı kente girdi ve 3 yılı aşkın süredir işgal altında olan İzmir'i kurtardı. Sonradan 9 Eylül günü, "İzmir'in Kurtuluş Bayramı" ilan edildi.300 yıllık bir yenilgiler zinciri ve gerileme Eylül 1921’de Sakarya’da durdurulmuş ve 9 Eylül 1922’de de nihai zafer ilan edilmiş. 10 Eylül’de İzmir’e varan Mustafa Kemal Paşa ile ilgili aşağıdaki anı çok hoşuma gittiği için sizlerle paylaşmak istedim.
“Mustafa Kemal, aynı gün öğleden sonra bir atın kuyruğuna bağlanmış yerde sürüyen Yunan bayrağını görünce "Bayrağı ters taşıyabilirler fakat; yerde süründürmesinler, bu bizim adetlerimize yakışmaz" diye haber gönderir ve bayrak atın kuyruğundan kaldırılır. Daha sonra Mustafa Kemal yanına yazar Ruşen Eşref'i ve yaverlerini alarak otomobiline biner, biri otomobilinin önünde diğeri arkasında yer alan iki kısraklı süvari bölüğünün arasında, Konak Meydanı'ndan Karşıyaka'da onu konuk etmek için hazırlanmış eve gitmek üzere ayrılır. Karşıyaka'daki kalacağı eve geldiğinde evin mermer taraçasına çıktıktan sonra kapının önüne ipek bir Yunan bayrağı serilmiştir. Üzerine basılacak bir yol halısı gibi yayılmıştır. Kadın ve erkek orada bulunan İzmirliler: "Buyurunuz geçiniz.... Bizim öcümüzü yerine getiriniz. Yabancı kral bu evden içeri, bizim bayrağımıza basarak girmişti. Siz lütfedin, bu karşılıkla o lekeyi silin! Burası sizin şehrinizdir. Bu ev sizin evinizdir. Bu hak sizindir"diye yalvarıyorlardı. Mustafa Kemal yerde serili bayrağın önünde durur, ağlayarak yalvaran kadın ve erkeklere tatlılıkla bakarak; "O geçmişte kötü etmiş. Bir milletin istiklalini temsil eden bayrak çiğnenmez. Ben onun hatasını tekrar edemem"der. Bayrağı kaldırtır ve bembeyaz mermerlere basarak içeri girer. Ruşen Eşref Ünaydın "İşte sen İzmir'e ilk gün zaferinle böyle girdin"der.”
Yazı kaynak:Bana gelen bir mail; kaynak yoktu

4 yorum:

Eliza Doolittle dedi ki...

Daha az once bir 09.09.09 dogum yazisi yazmistim...Bir de bu var tabii! Kutlu olmus, kutlu ola...

tatlisubaligi dedi ki...

diliyorum izmir in asil durusu hic bozulmasın....

cok hos yazı, tesekkur ederiz oaylastıgın icin :))

Adsız dedi ki...

Tebrik ediyorum bu güzel yazınız için.İzmir'de yaşayan biri olarak...

Saygılarımla..

Adsız dedi ki...

Canım benim dünkü Habertürk gazetesinde Web Günlüğü bölümünde senin bloğun da vardı, görmüşsündür umarım. Tebrik ederim.