wibiya widget

18 Mart 2010 Perşembe

Sanal Miraslarımız Üzerine...

Hayat boyu çeşitli şeylere sahip olmak için mücadele eder dururuz. Bu mücadelenin sonucunda bireysel eşyalar, otomobil, gayrimenkul, ticari haklar gibi fiziksel varlıkların yanı sıra manevi anlamda da başarı, mutluluk, kariyer, tanınırlık gibi varlıklara da sahip oluruz. Hukuk dünyası, siz öldüğünüzde bu maddi veya manevi varlığın kime kalacağından nasıl paylaşılacağına kadar, hatta öldükten sonra dahi itibarınızı, kariyerinizi kimin koruyabileceğine kadar bir çok meseleyi “miras hukuku” adı altında çözüme kavuşturmuştur.


Ancak, hukuk düzeni henüz, dijital dünyada elde ettiğiniz varlıkları korumaya yönelik bir çözüm sunamamıştır. Yatırım yaptığınız alan adlarınız, içeriğini büyük emeklerle oluşturduğunuz siteniz, içinde ticari ya da şahsi hatta çok özel yazışmalarınızın bulunduğu e-posta hesabınız, sosyal ağlardaki resimleriniz ve diğer paylaşımlarınız, çok sevdiğiniz oyundaki en üst seviyelere taşıdığınız oyun karakteriniz ve oyundaki eşyalarınız siz ölünce kimlere kalacak, bu sorunun cevabı henüz verilmemiştir. Çünkü, sadece aklınızda bulunan kullanıcı adı, şifre ve parolaya bağlı bulunan bu varlıklar, siz ölünce sizinle birlikte kaybolacaktır.

Ama alan adı olsun, reklam getirisi olan bir site olsun, maddi değeri olan oyun karakteri olsun, bu tür sanal varlıkların mirasçılara intikalinde sorun çıkabilir. Çünkü, mevcut Medeni Kanun’da bu tür sanal varlıklara ilişkin bir düzenleme yok. Değeri yüksek 10 tane alan adına ve reklam getirisi iyi olan 2 tane blog’a sahip birisi öldüğünde, bütün bu hesapları idare eden e-posta hesabının şifresi de ölenle birlikte yok olacaktır. Bu durumda, bu varlıkları idare eden şifreler olmadığı zaman mirasçıların yapabileceği hiç bir şey yoktur. Ama bu konuda bir düzenleme yapılabilirse, mirasçılar ilgili internet şirketlerinden bu şifreleri elde edebilecek ve ekonomik değeri olan bu varlıkların idaresine devam edilebilecektir.

Başka bir ihtimalde, mirasçılarınız dijital varlıklarınızdan hiç haberdar bile olmayabilir. Belki haberdar olsalar bile, dijital varlıklarınızın ne işe yaradıklarını, ne kadar değer taşıdıklarını ve nasıl korunacağını dahi bilmeyebilirler. Bu durumda da dijital varlıklarınız sizinle birlikte son bulacaktır.

Ama sonuç olarak, aslında yapılacak en güzel şey: Kişilerin ölmeden önce sanal varlığını şifreleriyle birlikte, belirli sürelerle vasiyet şeklinde düzenlemesi. Böylelikle ne miras kavgası, ne de gizlilik sorunu olacaktır. Ayrıca, maddi veya manevi değeri olabilecek sanal varlıklar, kişi öldükten sonra da yaşayabilecektir.

Kaynak: Av. M. Gökhan Ahi / BilisimHukuk.com

2 yorum:

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Çok faideli bir post olmuş, sağolasın Özge'm.

Saglıklımutfak dedi ki...

Çok bilgilendirici bir yazı arkadaşım . Çok teşekkür ederim.kocaman öpüldün