wibiya widget

1 Haziran 2010 Salı

1 Haziran İtibariyle...

1 Haziran'dan itibaren boyu 135 santimetre, kilosu 36 kilogramdan az çocuk için 'çocuk oto güvenlik koltuğu' zorunlu oluyor.

Trafik Mağdurları ve Trafik Güvenliği Derneği Başkanı Fahrettin Onur Sezer, çocuk oto güvenlik koltuklarının kaza sırasında ölümleri yüzde 70 oranında önlediğinin ispatlandığını açıkladı. Sezer, 9 Haziran 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 150. maddesinde yapılan değişiklik ile 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren, boyu 135 santimetreden, kilosu 36 kilogramdan az çocuklar için 'çocuk oto güvenlik koltuğu' bulundurulması zorunluluğu getirildiğini hatırlattı. Çocukların ve araç içindekilerin trafik güvenliği açısından, bu koltukların faydasının tartışılamaz olduğunu ifade eden Sezer, şunları kaydetti:

“Aracın saatteki hızı 20-30 kilometre olsa bile ani duruşlarda, çarpışmalarda arka koltukta oturan çocuğun yaralanmaması çok nadir görülen bir durumdur. Kendine uygun bir çocuk oto güvenlik koltuğunda çocuk oturmuyorsa, araç çarpışması sonucu öne ve arkaya savrulması sonucu boynunun kırılması kaçınılmaz olabilmektedir.”Sezer, bu uygulama gelişmiş ülkelerde uzun yıllardır uygulandığını belirterek, “Bu ülkelerde bu uygulama sayesinde toplam trafik kazaları içinde araç içi ölümlerde çocuk ölümleri yüzde 3'e kadar geriletilmiştir” dedi.

2008'de 300 çocuk çocuk koltuğu kullanılmadığı için öldü.Çocuk oto güvenlik koltuklarının yüksek oranda güvenli olduklarının ispat edildiğinin altını çizen Sezer, şöyle devam etti:

“Ülkemizde ise Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2008 yılında meydana gelen trafik kazalarında yolcu olarak araçta bulunan 0 -14 yaş arası 27 çocuğumuz hayatını kaybetmiş, 5 bin 550 çocuğumuz yaralanmıştır. Yaralanan çocuklarımızın en iyimser rakamlarla yüzde 5'nin hastahanelerde tedavi aşamasında hayatını kaybettiğini düşünürsek, 0-14 yaş arası yaklaşık 300 çocuğumuzu çocuk güvenlik koltuğu kullanılmadığı için 2008 yılında yitirdik.

Çocuk oto güvenlik koltuklarının kullanılması kaza sırasında ölümleri yüzde 70'ler oranında önlemesi ile ne kadar önemli olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır.”

1 Haziran'dan itibaren zorunlu hale gelecek uygulamaya aykırı hareket edenlere, 62 TL para cezası ve 15 puan da ceza puanı uygulanacak.

5 yorum:

Ordanburdanhayattan dedi ki...

geç bile alınmış bir karar bu. biz hastaneden çıktıgından beri hiç aksatmadık bu konuyu ve çok öenmli bir mevzu. hayat daha ötesi var mı

HaNdE... dedi ki...

ya evet bende duydum ama biz yandık...bizimki hayatta oturmuyor!! :(bakalım ne yapacağız...

Array! dedi ki...

güzel güzel, geç bile alnımış bir karar.

Duygu Fedakar dedi ki...

bir mimar adayı olarak blogunuzu çok begendim ve izlemeye aldım mimarlıkla ilgili yazdıklarınızlada daha çok bilgi sahibi oldum teşekkürler

Tombul Peri - Sıla dedi ki...

Merhabalar,
Bakalım kim uyacak bu kurala, yasaya? Ayrıca bence para cezası çok az daha yüksek ve caydırıcı olmalıydı. Geçen gün durdurulduğumuzda memur beye cocuk koltuğunu da kontrol ettiniz mi diye sorduğumda "yoo neden edeyim ki" cevabını alınca daha çooooook yolumuzun olduğunu gördüm :)
Umarım herkes kendinden önce çocuğunu düşünür ve bu yasaya uyar.
Sevgiler
Sıla