Görüntüsüyle büyüleyen, kokusuyla baştan çıkaran, lezzetiyle damağınızda iz bırakan… Bugün alternatif tıbbın kabul ettiği iyileştirici etkileri ise cabası…
Yüzyıllardır diğer baharatlar arasında en favori olan Lavantanın bilinirliği neredeyse insan tarihi kadar eski. Kayıtlar Lavantanın 2500 yıldan fazladır bitki, baharat olarak kullanıldığını kanıtlıyor. Çok eski zamanlarda Mısırlılar, Fenikeliler ve Araplar tarafından gerek mumyalama, gerekse parfüm amaçlı kullanılan bu önemli bitki adını Latincede yıkanmak anlamına gelen “Lavo”dan alıyor. Romalıların banyo sularına kattıkları lavantanın tüm Avrupa’ya yayılmasının Arapların sayesinde olduğu düşünülüyor, özellikle İngiltere’ye… Kokusu oradan da Amerika’ya ulaşıyor…
Renginin güzelliğinin yanı sıra kokusuyla büyüleyen lavanta birçok kullanım şekliyle hemen her evde yerini alıyor. Yemek pişirmede de çok yönlü bir bitki olan Lavantanın yenilebildiği sürpriz değil, ayrıca yemek süslemesinde de ünlü şeflerin sıklıkla kullandıkları biliniyor.
İngiltere’de Kraliçe I. Elizabet’in favorisi olan Lavanta o dönemde birçok farklı kullanımın yanı sıra yemek çeşitlerinin vazgeçilmez malzemesiymiş. Lavanta konservesi (lavanta çiçekleri ve şekerle yapılan bir tür konserve), Kraliçenin migrenine iyi geldiği için lavanta çayı hemen her gün tüketildiği için sarayın bahçıvanları yılın her ayında saray bahçesinde taze lavanta bulundurmak zorundalarmış...Lavantanın genetik olarak iklimle uyumu doğrultusunda Mayıs sonu-Ağustos arası açtığı düşünülürse o dönemde bahçıvan olmak istemezdim doğrusu!
Bugün ise özellikle gurme restoranlarda yenilebilen çiçekler yemeğe kattıkları lezzet ve görüntü nedeniyle eski zamanlarda olduğu gibi yeniden sıklıkla kullanılmaya başladı. Fransızların o harika etlerinin yumuşaklığının ve nefis lezzetinin lavanta tarlalarında besledikleri kuzular yüzünden olduğunu iddia edenler bile var.
Çiçekleri ve yapraklarının taze olarak ve tomurcuklarla, dallarının da kuru olarak kullanılabildiği Lavanta nane ailesinden geliyor ve kekik, biberiye ve adaçayına çok yakın. Rezene, mercanköşk, biberiye, kekik ve adaçayı ile kullanıldığında çok güzel uyum sağlıyor.
Lavantanın tatlı çiçeksi bir kokusu var. Çiçekleriyle salatalarınızı renklendirebilir, ekmek yapmayı seviyorsanız biberiye yerine kullanarak farklı hoş lezzetlerde ekmekler yapabilirsiniz. Sadece ekmeklerde değil birçok yemekte biberiye yerine kullanabilirsiniz. Benim en sevdiğim kullanma yöntemlerinden biri toz şekeri kavanozuna lavanta çiçeklerini (ister bütün olarak isterseniz havanda döverek, daha etkili olur) koyarak birkaç hafta bekletmek ve sonra da bisküvilerde, pastalarda kullanmak. İngiliz Lavantası Latince adıyla angustifolia tüm lavanta çeşitleri arasında en tatlı kokusu olan ve pişirmede de en çok kullanılan cins. Çiçekleri kurudukça rayihası daha da zenginleşiyor. Bir kadeh şampanyaya bir kaç lavanta çiçeği atarak hem görüntüsü hem de hoş lezzetiyle etkileyici bir sunum yapabilirsiniz. Çikolatayla ve dondurma ya da sorbe ile çok yakıştığını anlamak için denemenizi tavsiye ederim. Bu arada belirtmem gereken en önemli nokta lavantayı yemekte kullanacaksanız çingenelerden, çiçekçilerden aldığınız lavantayı kullanmamanız. Zira , gıdaya uygun olmayan böcek ilaçları ile ilaçlanmış olmaları yüksek olasılık, bu da zehirlenme riskini oldukça arttırır. Mümkün olduğunca tazesini ya da aynı mevsimin kurutulmuş çiçeklerini kullanmanızı tavsiye ederim.
Ben de bu aralar lavanta ile evde keseler hazırlayıp evime bahar getirmeyi planlıyorum.Keseler hazır olur olmaz sizinle paylaşacağım, söz:)
5 yorum:
Baharın gelmesi çiçeklerin açması çok güzel dilerim hepimizin hayatına bahar gelsin çok güzel ve rengarenk çiçekleri asın.
Sevgiler...
Merhaba, ziyaretin ve yorumun için teşekkür ederim. Lavanta kokusunu çok severim, harika bir kokusu var. Havluların arasına küçük lavanta torbaları koyuyorum.
BEKLERİZ KESELERİNİ:) TEŞEKKÜRLER CANIM:)
fotoğrafına bakmak bile ne kadar rahatlatıyor insanı..rengi kokusu harika...
daha önce hiç kullanmadım..daha doğrusu kullanıldığını bilmiyordum...parfümler hariç...
verdiğin bilgiler için teşekkürler...
Özge Hanım,
Rengiyle, biçimleriyle özellikle de kokularıyla muhteşem bir bitki lavantalar.
Bu fotoğraf bana yıllar önce gittiğim bir lavanta bahçesini hatırlattı.
Harikaydı.
Bloğunuz hayırlı olsun.
Sevgiler,
Yorum Gönder