wibiya widget

6 Nisan 2009 Pazartesi

Kelebek Etkisi ve Gonca'nın Gücü...

Yazın yaklaşmasının da etkisiyle hepimizde fazla kilolarımızla ilgili bir panik hali mevcut. Çok sevgili Arkadaşım Diyetisten Gonca Güzel'in önerilerini sizlerle paylaşmak istedim.Sağlıklı günlerde keyifli bloglar yazalım inşallah...
Şişmanlıktan korunmak için önce sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalıyız. Sağlıklı beslenmek için önce bilgilenmeli ve bilinçlenmeliyiz. Genel ilkeleri benzer olmakla birlikte diyet mutlaka "kişiye özel" olarak hazırlanmalıdır. Çünkü herkesin metabolizması farklılıklar gösterir. Öte yandan kilo fazlası olanlar genelde aç kalarak, öğün atlayarak, hiçbir şey yemeyerek sonuç almaya çalışır.Böylesi bir davranış, vücudu açlıktan ölme paniğine sürükler ve "kıtlık" moduna geçen metabolizma yavaşlar, yağ yakmak yerine tüketilen her besini yağ şeklinde depolama yoluna gider. Buna karşılık sık sık, azar azar beslenmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi, yavaş yemeyi de sağlar. Aç kalmak ve öğün atlamak, bir sonraki öğünde hem hızlı hem de fazla yemek yenilmesine neden olur. O nedenle başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlanmamalı, 2.5 - 3 saatlik aralıklarla beslenilmelidir.
Katı margarin, tereyağı, kaymak, krema, mayonez, cipsler, soslar, kuruyemişler gibi enerji değeri yüksek, öte yandan hiçbir besleyici değeri olmayan yağlı yiyeceklerden, kızartma ve kavurma işlemlerinden olabildiğince kaçınmakta yarar var. Şeker ve şeker içeren besinler (bal, reçel, pekmez, hazır meyve suları, gazlı içecekler, tatlılar, v.b.) kana tamamen ve hızla karışırlar. Pankreastan salınan insülin hormonu ile kan şekeri düşer ve tekrar tatlı yeme isteği doğar.Dolayısıyla şeker ve şeker içeren besinler kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açarlar.
Halbuki şeker tadından vazgeçemeyenler için üretilen, şeker yerine kullanılabilen, aynı tadı verebilen, sağlık açısından sakıncası bulunmayan, düşük kalorili veya kalori içermeyen yapay tatlandırıcılar ile kan şekerindeki dalgalanmaları ve tatlı isteğini ortadan kaldırmak mümkün olabilir.

5 yorum:

Selcen Şenocak dedi ki...

Ahh AHhh Özgecim ne güzelde anlatmışsın bir de uyabilsek:(
Sevgiler...

Belgin dedi ki...

Özge`cim, bu yapay tatlandiricilarin daha cok istah actigini ve hayvancilikta onlari cabucak sismanlatmakta kullanildigini biliyormuydun. Yapay tatlandiricilar vücuda, "Seker geliyor, insulin üret mesajini!" veriyor. Ama insulin hazmedecek sekeri bulamiyor ve kandaki insulin miktari cogaliyor: Insulin ise yag hücrelerinin anahtari ve böylece bütün yedigimiz besinlerin yag hücrelerine, yag olarak depolanmasini sagliyor.
Yapay tatlandiricilardan uzak duralim derim, illede tatli yiyeceksek bunu bir kücük parca tatliyla yapalim ve hepsini yemek zorunda olmadigimizin bilincine vararlim:)

Sevgilerimle

LEMAN dedi ki...

merhaba blogumda bloguna verilmiş bir ödül var gelip alırmısın sevgilerle..

Unknown dedi ki...

belgincim tesekkürler...

TATESAL dedi ki...

Ziyaretiniz beni fazlasıyla memnun etti.Bu sayede bende iadeyi ziyarete geldim.Kültürlü tam bir hanımefendiyle karşılaştım...İzlemeye aldım sizi.Benim 3 çocuğum var.17 ve 12 yaşlarında 2 kız ve gördüğünüz minik 16 aylık birde oğlan....Oğlumuz 11 seneden sonra geldi....Allah sizide sevdiklerinizden ayırmasın....Sevgiyle kalın...