wibiya widget

16 Kasım 2009 Pazartesi

Afyon Seyahatim ve Dönüş Yolunda Sıtkı Usta'da Kahve Molası ...

Ailemize katılması planlanan  yeni bir üye için eşimin ailesi ile  Afyon'a gittik, nişana katılıp geldik.Yeni bir kardeşimiz daha oldu.(Elti olma lafından nefret ediyorum da:)
Kısa süreli bir seyahat de olsa dönüşte bizim bir klasiğimiz olan Kütahya çıkışında Çini Ustası Sıtkı Olçar'ın atölyesinde  de Türk kahvesini ihmal etmedik.


Uzunca zamandır sizlerle paylaşmak istediğim bir sanatçı Sıtkı Olçar nam-ı diğer Sıtkı Usta...Sıtkı Olçar, 1948 Kütahya doğumlu. Doğduğu toprakların bereketinden olsa gerek çiniciliğe büyük bir tutku ile bağlandı. 1973 yılında "Osmanlı Çini" adını verdiği kendi atölyesini kurmuş. Çinicilik ve seramik alanında çalışmalarını, sanatından ödün vermeden sürdürdü.Antik desen ve formları uyguladığı çinicilik çalışmalarında, İznik ve Kütahya örneklerini ele alarak yeni biçim ve Öz arayışına yöneldi. 1980 yılından itibaren, özellikle İznik çinileri üzerine çalıştı ve kaybolup gitmekte olduğu sanılan Kütahya çiniciliğine yeni bir boyut ve dinamizm getirdi.

İznik çiniciliğinin sırrı 300 yıldır çözülemeyen Mercan kırmızısnı bulmayı amaç edindi Sıtkı Usta. Çanakkale seramiklerini de yeni bir yorumla ele aldı. İlki 1980 yılında olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda kişisel sergi açtı ve büyük sayıda hayran kitlesi edindi. 1986 yılında Yunanistan`ın Volos kentinde düzenlenen V. Balkan Ülkeleri El Sanatları Sergisi`nde ülkemizi temsil eden Sıtkı Usta`nın yapıtları özel koleksiyon ve müzelerde bulunmaktadır. Geçmişe ait olanı, tarihin damıttıklarını kendi yaratı sürecinde bambaşka bir bakş açısıyla yeniden değerlendiren Usta, bugün uluslararası anlamda kabul gören yapıtlarını sadece"Sıtkı" olarak imzalıyor.
Sıtkı Usta ayrıca 18 yıldan beri devam eden "Vadide Bir Gece" adlı organizasyonu düzenliyor. Dünyanın her yerinden meraklıların katıldığı bu organizayonda yapılan turlar ile Kütahya Firg Vadisi tanıtılmaya çalışılırken gece kurulan kamp ile farklı kültürlerden insanlar bir araya getiriliyor.


Tabi oraya uğramışken o güzel saheserlerden almadan edemezdim.Daha önce misafir banyom için aldığım turkuaz çini kuş, balık motifleri ve tabağıma ilave olarak bu sefer de diğer banyom için içine sabunlarımı doldurduğum bir hamam tası aldım.Hepsi tabiki de SITKI USTA imzalı.Söz musait bir zamanda tüm aldıklarımı fotoğraflayacağım sizler için....Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın derim Blogcanlar!

9 yorum:

Stil Direktoru dedi ki...

Sıtkı usta babamı gayet iyi tanır Özgem ama ne yazık ki bazı bildiğim şeyler var sana buluşunca anlatıcam şoke olcaksın

Unknown dedi ki...

tmm cnm konusuruz.ama ürünler gercekten cok basarılı...

lezzettabağı dedi ki...

Ne güzel bir gezi yapmışsın!

Dengesiz Terazi dedi ki...

cnm ailenize katılan yeni üyeniz hayırlı olsun.bir eltiye sahip biri olarak umarım senin tabirinle kardeşinle iyi anlaşırsın ama emin ol asla kardeş olmuyorlar.(istisnalar vardır tabi ama istisna kaideyi bozmaz:)))

MAVİANNE dedi ki...

çok teşekkürler tanıtımın için
ayrıca, hayırlı uğurlu olsun gelin hanım
güzel günler diliyorum

pelince dedi ki...

Ailenize katılan yeni bebiş için tebrik ediyorum..Allah analı babalı büyütsün inşallah...

Ev dekıorasyon hobi dedi ki...

Sıtkı Ustayı 1984 senesinden beri tanıyorum.Kutahya,İznik ve Çanakkale Çinilerine yeni bir yorum getirdi.25 senedir çalışmalarını yakından takip ediyorum.Kutahya çinilerinin yeniden dunyaya tanıtılmasında buyuk katkıları olduguna inanıyorum.Paylaşımın için teşekkurler.Sevgiler.Aida

Zeugma dedi ki...

Sevgili Özge;
Bizim her yaz geçtiğimiz ve mutlaka uğradığımız bir yerdir burası.Yalnız felaket sıcak oluyor Temmuz-Ağustosta..
İnsanın bakmaya kıyamayacağı kadar güzel ve nadide el işçilikleri var.
Güzel bir tanıtım ve paylaşım olmuş.
Sevgiler...

bilge dedi ki...

iyiki sıtkı ustalar var .paylaşımınız için teşkrler..sevgiyle