wibiya widget

11 Şubat 2010 Perşembe

Sizin sevginiz hangi tür?

Blogcanlar,
Bugün, Masumi Toyotome'nin "3 kinds of Love"  isimli kitabından sizlerle paylaşmak istediklerim var. 



"Dünyada sevilmek istemeyen kişi yok gibidir" diye başlıyor yazar. "Ama sevgi nedir, nerede bulunur, biliyor muyuz?" diye soruyor...Sonra anlatmaya başlıyor: "Sevgi üç türlüdür!.."

Birincinin adı "Eğer" türü sevgi!.. Belli beklentileri karşılarsak bize verilecek sevgiye bu adı takmış yazar.. Örnekler veriyor: Eğer iyi olursan baban, annen seni sever. Eğer başarılı ve önemli kişi olursan, seni severim. Eğer eş olarak benim beklentilerimi karşılarsan seni severim. Toyotome "En çok rastlanan sevgi türü budur" diyor. Bir şarta bağlı sevgi.. Karşılık bekleyen sevgi.. "Sevenin, istediği birşeyin sağlanması karşılığı olarak vaad edilen bir sevgi türüdür bu" diyor yazar..

"Nedeni ve şekli bakımından bencildir. Amacı sevgi, karşılığı bir şey kazanmaktır." Yazara göre evliliklerin pek çoğu "Eğer" türü sevgi üzerine kurulduğu için çabuk yıkılıyor. Gençler birbirlerinin o anki gerçek hallerine değil, hayallerindeki abartılmış romantik görüntüsüne aşık oluyor ve beklentilere giriyorlar. Beklentiler gerçekleşmediğinde de, düşkırıklıkları başlıyor. Sevgi giderek nefrete dönüşüyor. En saf olması gereken anne baba sevgisinde bile "Eğer" türüne rastlanıyor.

Yazar bir örnek de  veriyor. Bir genç Tokyo Üniversitesi giriş sınavlarını kazanarak babasını mutlu etmek için, çok çalışıyor. Okul dışında hazırlama kurslarına da gidiyor. Ama başarılı olamıyor. Babasının yüzüne bakacak hali yok. Üzüntüsünü hafifletmek için bir haftalığına Hakone kaplıcalarına gidiyor. Eve döndüğünde babası öfkeyle "Sınavları kazanamadın. Bir de utanmadan Hakone'ye gittin" diye bağırıyor. Delikanlı "Ama baba, vaktiyle sen de bir ara kendini iyi hissetmediğinde Hakone kaplıcalarına gittiğini anlatmıştın" diyor. Baba daha çok kızarak, delikanlıyı tokatlıyor. Çocuk da intihar ediyor. "Gazeteler intiharın anlık bir sinir krizi sonucu olduğunu söylediler, yanılıyorlardı" diyor yazar.. "Delikanlı babasının kendisine olan sevgisinin yüksek düzeydeki beklentilerine bağlı olduğunu anlamıştı!.." İnsanlar "Eğer" türü sevginin üstünde bir sevgi arayışı içindeler aslında.. "Bu sevginin varlığını ve nerede aranması gerektiğini bilmek, bu genç adamın yaptığı gibi, yaşamı sürdürmekle, ondan vazgeçmek arasında bir tercih yapmakla karşı karşıya kaldığımızda önemli rol oynayabilir" diyor, Masumi Toyotome.. İlginç değil mi?..
 
Devamı yarın...

4 yorum:

seda dedi ki...

Yazıya bayıldım,ancak bu kadar güzel tarif edilebilirdi.Yazının devamını sabırsızlıkla bekleyeceğim.(Masumi Toyotome'yi şimdiden araştırmaya başlıyorum:))
Teşekkürler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ne kadar da çok var değil mi bu sevgiden etrafımızda, çıkarsız karşılıksız sevgi hiç yok denecek kadar az artık. merakla devamını bekliyorum

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Arkası yarın diyorsun....

kalpkurabiye dedi ki...

bu kitabı çok merak ettimmm yazınızıda hayranlıkla okudum aynı hayranlıkla devamını bekliyorumm sevgilerimle..