wibiya widget

11 Mart 2010 Perşembe

Turhan Selçuk Anısına...


Cumhuriyet Gazetesi'nde “Söz Çizginin” başlığıyla karikatürleri yayımlanan Turhan Selçuk vefat etti.Türk mizahının önde gelen isimlerinden biri olan Turhan Selçuk, 1922'de Muğla'nın Milas ilçesinde doğdu. Türkiye'de karikatüre yön veren isimlerden Selçuk, Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören ile beraber Karikatürcüler Derneği'nin de kurucularından.


İlk olarak Akbaba'da çalışmaya başladı, ondan sonra Aydede, Yön, Devrim Örneği gibi dergilerde ve Milliyet, Akşam gibi günlük gazetelerde çalıştı.Turhan Selçuk'un özellikle Abdülcanbaz tiplemesi çok ün kazandı. Türkiye ve Avrupa'da birçok müzede karikatürleri sergilendi. Son olarak Cumhuriyet gazetesinde çizen Turhan Selçuk, gazeteci-yazar İlhan Selçuk'un kardeşi.

Hepimizin ve Türk karikatürünün başı saolsun...

4 yorum:

MAYdesignorg dedi ki...

Güzel işler yaptı.Allah rahmet eylesin...

sessiz kelimeler dedi ki...

Allah rahmet eylesin emeğe sayğımız vardır

DenDen dedi ki...

Babamın akbaba dergileri vardı gençken biriktirdiği onlarla büyüdüm. Allah rahmet eylesin

GÜVEN SERİN dedi ki...

Güzel bir uğurlama. Sanatı, sanatçıyı unutmayan; tüm bedenlere de selamlar olsun.

Onlar ölmedi ve yaşayacak diye bağırmaları sevmiyor ben.Öyle ki, kişinin eserleri varsa, zaten onlar kendi akışkanlığı,gereksinmeleri içinde akacaktır; bizler istesek de istemesek de.

Çok az olan sanatın sanatçılarından birisi daha ölümlü dünyanın yok oluşuna kavuştu. Şimdi onun eserleri, onun fikirleri daha bir açlıkla,susamışlıkla anılacak; yaşarken anılması gerektiğinden öte...