wibiya widget

7 Kasım 2010 Pazar

Ben&Jerry's ile keyifli bir pazar!

Blogcanlar,
Bu aralar fazlaca sokaklarda olduğum için postlarımı biraz rötarlı yazabiliyorum.On beş gün önce pazar günü katıldığımız bir Ben&Jerry's gününden hatıra kalan notlar sizlerle...

Ben&Jerry’s 1978 yılında kurulan ve bu yıl 32. yaş gününü kutlayan bir marka. Türkiye’ye gelişi ise 2007’nin Kasım ayı...Dünyanın en kocaman parçalı, en sorumluluk sahibi ve en eğlenceli dondurması Ben&Jerry’s! Ben&Jerry’s dondurma standları ağırlıkla  CineBonus'larda ve ev tipi sunumları da tansaş, migros gibi market raflarında.
Ben&Jerry’s aynı zamanda dünyanın ilk ‘Adil Ticaret’ (Fairtrade) sertifikasıyla üretilen dondurması. Adil Ticaret (Fairtrade) insanların pastadan, hak ettikleri payı adil bir şekilde aldıklarından emin olmamızı sağlayan bir uygulama.

Kahve, kakao ya da vanilyanın geleneksel anlamdaki ticareti, küçük ölçekli çiftçiler için birçok eşitsizliği de beraberinde getiriyor. Hammaddeler ucuza alınır, hatta bazen maliyetinin de altında bir fiyata alınır, tedarik zincirindeki yolculuklarına devam eder, sonunda da işlenmemiş olarak satılırlar (vanilya özütü, kakao tozu ya da kahve özütü gibi). Bu modelde kârın büyük bölümü ürünün geldiği ülkenin dışında kalır ve yerli üreticilere doğrudan faydası çok azdır.

Bu nedenle Ben&Jerry's  ürünlerinin  bir kısmında kullandıkları  vanilya, kakao ve kahveyi çiftçi birliği kooperatiflerinden almaktalarmış,  Bu toplumsal yapılar; üyelerinin yaşam kalitesini artırmaya, çalışan haklarını ve koşullarını iyileştirmeye çalışmanın ötesinde üyelerinin kendi ülke ve toplumlarına görev bilinciyle bağlanmalarına da destek oluyorlar. Çiftçilere de ödenen ek primlerle, çiftçilerin kendi toplumlarında ihtiyaç duydukları su kaynaklarının oluşturulması, sürdürülebilir enerji tribünlerine yatırım yapmaları gibi projelere destek verilmiş oluyor.

Açıkçası hem midemi enfes tatlarla keyiflendiren, hem de fair trade  ürünleri ile içime sinen  Ben&Jerry's  ve bizi büyük misafirperverlikle ağırlayan Külahlı Süvarisi Serkan Gencel'e sonsuz  teşekkürler.
Bu arada benim favorim waffle üzeri Cookie Dough, çikolatalı bisküvi parçalı dondurma, vanilyalı dondurmanın içine parçalar halinde tatlı kurabiye ve bol miktarda çikolata parçaları attılmış.Bir de waffle üstünde düşünün, hatta düşünmeyin cadde de hemen tadın:)
Ben de gidip, biraz yüzsem iyi olacak; ancak eritirim:) 

6 yorum:

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

o nasıl bir lezzettir! insanı keyiflendirir, mutlandırır... cookie dough benim de favorim!

Zeynep'in Evi dedi ki...

son fotoğraf mahvetti beni:)

Rakunt ideas dedi ki...

Oy oy nasıl bir resim o olmadı şimdi ama:((güzel birgün geçirmişsin ne mutlu sana .

Burcu Çalışkan dedi ki...

walla güneşli hava ve lzeetli dondurmalarla süper bir gündü :)) mr möö de o gün aklıma kalan hoşluklardan

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Ben ki dondurmayla pek aram yoktur, bayılmıştım Ben& Jerry çeşitlerine.

DOREMİ dedi ki...

Ah birde şu waffle nin tarifini ele geçirebilsem::))