wibiya widget

27 Ocak 2010 Çarşamba

Metabolizmayı Hızlandıralım...

Fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin çoğu samimi ve dikkatlidir. Önerilen yiyeceklerden fazlasını genellikle yemezler.Bazıları daha azıyla yetinip işi çabuklaştırmak, süreci hızlandırmak bile ister. Ne var ki bu konuda da şansı yaver gitmeyenler var! Onlar “diyet+egzersiz” önerilerine dikkatle uysalar da fazla kilolardan kolay kolay kurtulamazlar. Sebep, sabotajcı genelde aynıdır: Metabolizmanın yavaşlaması. Sorununun nedenini bilirseniz, çözüm için nelerin yapılabileceğini daha kolay anlarsınız.

Metabolik hız, bedeninizin besinlerle kazandığı kaloriyi enerjiye dönüştürme, yani yakma kapasitesini gösterir. Metabolik hızınız yüksekse, yiyip içtiklerinizi kolayca yakar, geride yağ olarak depolanacak bir şey bırakmazsınız. Yok eğer düşükse, bu durumda yakılmayan fazla kaloriler size bacak, kalça ya da uyluklarınızda depolanmış, göğüs, omuz ve sırtınızda birikmiş yağlar olarak geri dönecektir.

İŞTE SEBEPLER
Metabolizmayı yavaşlatan sebeplerin başında yaşın ilerlemesi gelir. Yaşlandıkça metabolik hız da düşer. Daha 30’lu yaşları takiben her 10 yıllık dönemde vücudunuz yüzde 2-4 daha az enerji yakmaya başlar. 40’lı yaşlar sonrasında kadınlarda menopozun devreye girmesi önemli bir metabolizma sabotajcısıdır. Erkeklerde andropoza bağlı metabolizma yavaşlaması ise 55 yaş sonrasında ortaya çıkar.
Eğer vücudunuzdaki yağ-kas oranı büyükse, yani yağlı bir vücudunuz var, kas dokunuz azsa metabolizma hızınız düşük olacaktır. Bu durumun en önemli nedeni, çocukluktan itibaren hareketsiz bir hayat sürmektir.
Bir başka neden de daha önce yapılmış yanlış, hatalı, bilinçsiz diyetlerdir. Özellikle açlık kürleri veya şok diyetlerin kas dokusu kaybına yol açtığı ve yağ-kas oranını bozduğu biliniyor. Yani yaptığınız her hatalı diyet, metabolizmanızı biraz daha zayıf düşürüyor.


Bir başka neden de hormonal faktörler. Tiroid bezi tembelliği, böbrek üstü bezlerinin aşırı hormon üretmesi, hipofiz bezi tembelliği gibi nedenler de metabolizma hızını düşürüyor. Hareketsiz bir hayatın, uzun uykuların, kilo vermede kullanılan bazı ilaçların, bitkisel hapların da metabolik hızı azaltabileceği aklınızda olsun.
Öğün atlamak, uzun süreli açlıklar, su içmeyi ihmal etmek gibi nedenleri de unutmayın. Kısacası metabolizmayı sabote eden nedenler oldukça fazla ve onları ortadan kaldırmadan kilo vermek bazen gerçekten güç olabilir.
Bu zinciri kırın!
Düşük metabolizma hızının yarattığı kilo sorunundan kurtulmanın en kolay yolu, metabolizmayı hızlandırmanın altın anahtarını, yani düzenli bedensel aktiviteyi devreye sokmaktır. Kısacası ilk çözüm, hemen egzersize başlamaktır.
Orta yaşlara adım atarken yaşamınızla ilgili köklü değişiklik yapmayı düşünüyorsanız, hemen düzenli egzersize başlayın. Eğer daha az kilo almak istiyorsanız, daha çok egzersiz yapmalı, daha çok yağsız kas kitlesine sahip olmalı, ortalama metabolik hızınızı artırarak daha fazla kalori yakmalısınız.Egzersiz bu yönüyle metabolizmanızın en güvenilir arkadaşıdır.

13 yorum:

Beyaz Kkelebek dedi ki...

sevgili özge damardan girdin bu konuyla;)) uzun süredir ne yapsam kilo veremiyorum.ahhh ahhh ....

EV DEKORASYON HOBİ dedi ki...

Sevgili Özge,
Fiziksel aktivite gerçekten çok önemli.Yukarıda saydığın metabolizmayı yavaşlatan sebeplerin hepsi bende mevcut ama sporla hem daha dinç,hareketli olabiliyorum, yukarıdaki rahatsızlıkların hiçbirini hissetmiyorum,hem de yaşıma göre hala normal kilomdayım.:))Paylaşımın icin teşekkurler.

GÜVEN SERİN dedi ki...

Selam ve saygılar size.

zeynepin sesi dedi ki...

ne güzel anlatmışsın valla..ben istanbula döner dönmez başlıcam spora..bu sefer koydum kafama..

Aslısın dedi ki...

Ya bedensel aktivite istemiyorum. Kalıbım dinlensin ama zayıf kalayım yaa :)

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

ahh ahhh ahhh diyorummm kendime :)

Zeynep'in Evi dedi ki...

canım 6 yıldır düzenli spor yapıyorum ve hiç bırakmayı da düşünmüyorum:)

Sevtap dedi ki...

bende sadece kilo vermek istiyorum ama bandıra bandıra emeğe devam :D

Serap dedi ki...

Valla o kadar çok yemek yiyorum ki bu yemeğe ne kadar hız verirsen ver :)

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Özge'cim çok güzel bir konuya parmak basmışsın. Hepimizin derdi kilolar. Metabolizması yavaş çalışan biri olarak paylaşımın için teşekkürler arkadaşım:) Sevgiler...

KEYFESEYRAN dedi ki...

Teşekkür ederim ne kadar açıklayıcı olmuş satır satır okudum aklıma yazdım sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:(((
!!!!
HEM HİPO TİROİD
Hem kortizol kullanımım
hem 50 ye uç kalmış yaşımla
hala direniyorum :))))))
AMA BENDEN NE KADAR ATİK DAVRANIYOR BU METABOLİZMA BÖYLE..
Hep yarış halindeyiz :)

renklicehobiler dedi ki...

merhaba ne güzel paylaşımlar, ne güzel bilgiler, beceriler anlatımlar... Helede yeni doğum yapmış bir anne olarak ne olacak benim bu halim derken buraya takıldımm. Herşeyi güzelce anladımda nasıl uygulayacağım onu anlamadım. Sevgiler...